07 Aug 2020 - 03:16       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Flagrant: Telegondola lui Flutur din parcarea de partid. Aria protejata Rarau va fi distrusa cu acordul DS Suceava
   Tipărire
Jurnalul Național Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului condus de Elena Udrea a pompat aproape un miliard de lei pentru a transforma România într-o țară a schiorilor.

Banii au ajuns în special în localitățile conduse de primarii aflați sub steag portocaliu, iar majoritatea contractelor au fost adjudecate de firme apropiate Partidului Democrat Liberal. Mai mult, valoarea inițială a proiectelor a fost mărită cu zeci de milioane de euro, pentru a le face pe plac primarilor pedeliști. În Câmpulung Moldovenesc, primarul Gabriel Șerban a cerut inițial 51 de milioane de lei pentru un domeniu schiabil, dar apoi a soli­citat refacerea proiectului pentru a putea fi omologat la standarde interna­ționale. Iar valoarea proiectului a fost majorată la aproape 125 de mi­lioane de lei. Pentru că nu avea toate avizele necesare demarării proiectului, telegondola a zăcut abandonată aproape doi ani într-o parcare gestionată de consilierul PDL. Pe lângă acest aspect minor va fi distrusă și aria protejată Rarău, de unde vor fi defrișate în total 30 de hectare de pădure. Pentru distrugerea ariei protejate, Direcția Silvică Suceava și-a asumat că în planul de management al sitului, zona de amplasare a telegondolei va fi desemnată una de dezvoltare durabilă, iar pădurea va fi rasă. Legal.


Munții Rarău au căzut pradă defrișărilor masive. Aproximativ 60 de hectare de pădure vor dispărea complet pentru a face loc domeniului schiabil Câmpulung Moldovenesc. Jumătate din această suprafață a fost deja rasă de pe fața muntelui, iar cealaltă își așteaptă sfârșitul, deși se află situată în aria naturală protejată Rarău. Chiar dacă este ilegal să intri cu drujba în ariile protejate, Direcția Silvică Suceava, în calitate de custode, a găsit o modalitate de a fenta legea. Propunerea am găsit-o în studiul de impact asupra zonei, în care se precizează că: "Din discuția cu custodele sitului a reieșit că, în viitorul plan de management al sitului, zona de amplasare a proiectului va fi desemnată zonă de dezvoltare durabilă". Practic, pentru a face loc telegondolei, o zonă importantă din aria protejată va fi scoasă la mezat de către Mihai Mihețiu, directorul Direcției Silvice Suceava.

Totul a început în anul 2009, când edilul sucevean Gabriel Constantin Șerban a solicitat de la Ministerul Dezvoltării 51 de milioane de lei pentru amenajarea unei pârtii de schi în Câmpulung Moldovenesc. La scurt timp după aprobarea acestui proiect, primarul s-a răzgândit și a comandat un nou studiu de fezabilitate, în urma căruia s-a ajuns la concluzia că în oraș este nevoie de un domeniu schiabil. Cu actele în mână și cu sprijinul starostelui județului, Gheorghe Flutur, noua documentație a fost reanalizată și aprobată de oamenii conduși de ministrul Elena Udrea. Primarul Gabriel Șerban susține că inițial a fost un studiu de fezabilitate, dar nu avea toate dotările pentru omologare. Datorită acestui motiv, valoarea proiectului a crescut de la 51 la 125 de milioane de lei, adică în jur de 25 de milioane de euro. Acești bani trebuiau tocați pe o telegondolă cu două tronsoane, pârtii de schi dotate cu o instalație de zăpadă artificială, drumuri de acces cu parcare, un spațiu pentru salvamont și utilități. În schimb, telegondola trebuia să fie funcțională în iarna anului 2010. Numai că proiectul nu avea toate avizele necesare pentru începerea lucrărilor. Nu le are nici astăzi, deși Ministerul Dezvoltării a alocat până în prezent aproape 20 de milioane de lei, adică în jur de cinci milioane de euro. Ce s-a întâmplat cu acești bani? În anul 2009 a fost achi­ziționată aparatura pentru telegondolă, care a zăcut abandonată într-o parcare de tiruri, a cărui proprietar este Nicolai Giosan, consilier local din partea PDL. Primarul Gabriel Șerban susține că el a solicitat firmei care a câștigat contractul să aducă telegondola în oraș, chiar dacă nu putea fi încă montată: "Depozitare a fost în sarcina firmei care și-a ales spațiul". Un responsabil de la Direcția Generală Turism, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Tu­rismului, a declarat pentru Jurnalul Național că nu crede că proiectul a fost aprobat doar parțial: "Eu dezvolt pârtia până la Cota 1.200-1.300. Probabil că aparatura de telegondolă nu a fost montată, pentru că fondurile nu au fost suficiente. Autoritatea locală trebuie să răspundă". În schimb, directorul firmei Instcomp, Tudor Monoranu, a precizat că instalația de telegondolă trebuie predată în stare de funcționare de firma parteneră, Acomin. Dar, timp de doi ani, utilajele care urmează să fie montate în Rarău au fost întreținute de natură în parcarea pedelistă.


25 de milioane de euro pentru Câmpulung Moldovenesc
În plină eră a construcțiilor de domenii schiabile în România, autoritățile din Câmpulung Moldovenesc și-au dorit să transforme orașul într-o stațiune pentru schiori. Proiectul inițial a fost evaluat și aprobat la su­ma de 51 de milioane de lei. Contractul a fost adjudecat de un grup de firme apropiate Partidului Democrat Liberal, format din liderul de asociație Instcomp SA și partenerii Acomin SA, Leitner AG/SPA, Drumuri și Poduri SA – Botoșani, Proiect Bucovina SA și Transcablu SRL. Instcomp SA din Suceava este o socie­tate spe­cializată în lucrări sanitare, de în­călzire și aer condiționat. În schimb, Acomin SA este una dintre firmele care au câștigat cele mai multe lucrări de dezvoltare a domeniilor schiabile din România. Pe rând a beneficiat de contracte de la primăriile Vulcan, Azuga, Sinaia, Râșnov și Petroșani. În ultimii an, această societate a câștigat în asociere cu alte firme mai multe contracte pentru construirea pârtii­lor de schi a căror valoare depășește o jumătate de miliard de lei.

Între timp, primarul Gabriel Șerban (foto) a solicitat refacerea proiectului, deoarece pârtiile de schi nu puteau fi omologate la standarde internaționale. Pentru noul proiect, autoritățile sucevene au solicitat de la ministerul condus de Elena Udrea nu mai puțin de 125 de milioane de lei pentru a finaliza lucrările în iarna anului 2010. Numai că timpul a trecut, iar avizul de începere a lucrărilor a fost dat de abia pe 7 octombrie 2011, după cum susține Tudor Monoranu de la Instcomp.
Publicat de:
Miercuri, 11 Ianuarie 2012 - 08:13 AM
 

Telegondola lui Flutur din parcarea de partid. Aria protejata Rarau va fi distrusa cu acordul DS Suceava | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu