12 Aug 2020 - 04:09       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Vânatoare și pescuit: De ce dispar rechinii si calcanii Romaniei
   Tipărire
România liberă Specialisti din tarile riverane Marii Negre, dar si ai Comisiei Europene, dezbat, de ieri, in Constanta, problemele pescuitului si pescariilor.

Este pentru prima dată când se întâlnește acest „Grup de lucru pentru Marea Neagră", grup care aparține de GFCM (General Fisheries Commision for the Mediterranean). Era nevoie de o asemenea inițiativă, pentru că stocurile de pește din Marea Neagră sunt în scădere și, spun experții, acest lucru nu poate fi inversat fără cooperare transfrontalieră.

Speciile amenințate

Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa" din Constanța (gazda evenimentului amintit mai sus), recunoaște că unele specii din Marea Neagră sunt pescuite în exces. „Unele specii sunt exploatate la capacitate maximă: calcanul, rechinul, hamsia. Altele sunt subexploatate, cum ar fi șprotul", a declarat Nicolaev. Evident, speciile exploatate în exces sunt cele mai valoroase din punct de vedere economic. Comisia Europeană impune reguli în ceea ce privește capacitatea maximă de pescuit în astfel de cazuri. De exemplu, România și Bulgaria nu au voie să pescuiască, împreună, decât 84,6 tone de calcan în acest an (câte 42,3 tone fiecare).

Braconierii, un pericol

Rechinul și calcanul sunt amenințați, însă nu numai din cauza pesscuitului excesiv. Simion Nicolaev a subliniat alte două cauze: pescuitul ilegal și nereglementat, precum și pescuitul complementar. În primul caz este vorba despre braconieri, care atacă numai speciile valoroase. Pe lângă pescuitul propriu-zis, aceștia produc pagube ani de zile, prin plasele pe care le abandonează în ape. „Impactul plaselor este foarte, foarte serios. Setcile pentru calcan pot funcționa ani de zile", spune specialistul. În aceste setci se prind, în fiecare ani, zeci de delfini, care își găsesc așa sfârșitul.

Pescuitul complementar se referă la speciile de pești pescuite oarecum din greșeală. „Știați că pentru un kilogram de crevete se pescuiesc alte trei kilograme de specii care trăiesc pe fundul apei? Acestea sunt aruncate înapoi în apă, dar moarte. Trebuie să diminuăm capturile complementare", a mai spus Nicolaev.

Port modern la Midia

Reprezentantul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Constantin Stroie, a dat și o veste bună: în acest an încep lucrările celui mai modern port pescăresc din România, la Midia. În urma unei investiții de ordinul milioanelor de euro (nu a putut preciza cifra exactă), aici va fi poarta de export-import a peștelui din România și din străinătate. În plus, autoritățile vor să creeze și o bursă a peștelui, la Tulcea, județul cu cea mai mare producție de pește din țară.

Ce spun experții europeni

Antonio Cervantes, reprezentantul Comisiei Europene, a recunoscut problema diminuării stocurilor de pește. „Resursele sunt din ce în ce mai puține în toate țările. Comisia Europeană face eforturi pentru a lua în considerație particularitățile Mării Negre", a spus acesta. Henri Farrogio, președintele Comitetului Consultativ al GFCM, a subliniat importanța României, chiar și prin simplul fapt că prima reuninune de lucru a acestui domeniu a avut loc în Constanța.
Publicat de:
Marți, 17 Ianuarie 2012 - 08:18 AM
 

De ce dispar rechinii si calcanii Romaniei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu