06 Aug 2020 - 18:41       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Vânatoare și pescuit: Fond de vanatoare distrus la Arad: 130 de caprioare gasite moarte din cauza pesticidelor
   Tipărire
Ziarul Financiar Alte 34 de cadavre de caprioare au fost au gasite, in ultimele 24 de ore, pe campurile de langa localitatea Iratos de catre autoritatile din Arad, numarul animalelor gasite moarte ajungand la 41 pe acest fond de vanatoare.

Mai multi vanatori au continuat sambata, pana seara, cautarile pe terenurile agricole din zona localitatii aradene Iratos, aflata aproape de granita cu Ungaria, descoperind alte 34 de caprioare moarte.

Gestionarul fondului de vanatoare din zona, Ciprian Morostes, a afirmat ca au fost gasite seminte otravite aruncate pe terenuri, precum boabe de porumb si grau.
\"Politistii au ridicat probe de pe terenurile agricole, seminte otravite si ambalajele de la aceste capcane.Caprioarele au mancat si au murit, este revoltator ce se intampla. Avem deja 41 de cadavre si ne este groaza de ce vom mai descoperi in urmatoarele zile\", a declarat Morostes.

Vanatorii din zona vor continua evaluarea situatiei si duminica, urmand sa caute cadavre de caprioare in canale si in tufisuri. Ei spun ca la Iratos existau in evidente aproximativ 300 de caprioare.

In total, in judetul Arad au fost gasite in ultimele saptamani, pe fondurile de vanatoare de la Nadab, Dorobanti si Iratos, 129 de caprioare moarte.

La sfarsitul lunii decembrie, autoritatile au inceput o ancheta dupa ce localnicii din Nadab au gasit caprioaremoarte pe terenurile agricole din zona localitatii, ulterior fiind gasite cadavre de animale si in apropiere de Dorobanti. In urma necropsiilor, s-a constatat ca animalele aveau leziuni hemoragice interne foarte severe, care pot fi provocate de anumite substante chimice, astfel ca s-au facut analize de laborator.

Seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, Gheorghe Ban, declara ca rezultatele analizelor de laborator au indicat ca animalele au ingerat o substanta folosita la combaterea daunatorilor, in special a rozatoarelor.

Conform sursei citate, substanta se gaseste in cel putin 30 de produse comercializate in Romania si folosite in agricultura impotriva daunatorilor, rezultatul analizelor fiind trimis la Bucuresti, pentru a se identifica exact produsul folosit.

El preciza ca DSVSA nu are competenta de a sanctiona producatorul agricol care ar fi folosit in exces substanta, urmand ca ancheta pentru stabilirea vinovatilor sa fie continuata de Politie.

Reprezentantii Politiei Judetene Arad afirmau ca terenurile agricole pe care au fost descoperite caprioarele moarte sunt ale unor localnici si ca s-a stabilit ca pe aceste suprafete au fost imprastiate substante toxice pentru combaterea rozatoarelor.

Proprietarii terenurilor agricole ar putea fi cercetati penal pentru distrugere daca proprietarii fondurilor de vanatoare afectate vor depune plangeri.

Sambata, localnicii din Iratos au gasit pe un camp mai multe caprioare moarte si au chemat politistii, care, impreuna cu vanatori din zona, au descoperit alte cadavre.
Publicat de:
Luni, 23 Ianuarie 2012 - 08:28 AM
 

Fond de vanatoare distrus la Arad: 130 de caprioare gasite moarte din cauza pesticidelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu