21 Feb 2020 - 21:36       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: Frumusetea nobila a lemnului
   Tipărire
România liberă Compania clujeana HRM Consulting a deschis o baza logistica ce reprezinta pe piata Europei de Est patru companii de prestigiu din Italia.

Incă din preistorie, lemnul a fost principala materie primă pentru confecționarea mobilierului. Desigur, au existat și alte materii prime, precum trestia ori nuielele, însă frumusețea nobilă a lemnului nu a fost niciodată atinsă de acestea. Mileniile care s-au scurs din momentul în care omul primitiv a meșterit prima piesă de mobilier din Istorie au adus un progres semnificativ. Azi, mobilierul exprimă atât statutul social al posesorului, cât și gusturile sale, stilul de viață și rafinamentul unor persoane care au înțeles că, dincolo de caracterul utilitar, mobilierul are și o importantă funcție estetică.

"Trecerea mileniilor a dovedit faptul că lemnul este un material foarte rezistent, dar cel mai important este faptul că se poate transforma cu ușurință, luând diferite forme", spune Ramona Haba, de la compania clujeană HRM Consulting, care a deschis în apropierea Aeroportului Internațional Cluj-Napoca o bază logistică pentru patru dintre cei mai apreciați producători italieni de elemente folosite de fabricile de mobilier din toată Europa de Est. Acestia furnizează așa-numitele "fronturi" de lemn pentru mobilier din toate categoriile, dar și accesorii, sticlă cu vitralii și hote moderne sau cu design clasic pentru bucătării. "La Cluj se află centrul logistic pentru România, dar și pentru alte țări din Europa de Est. Mizăm pe o calitate foarte bună, dar este foarte important faptul că noi avem stocuri reaprovizionate în permanență. De asemenea, noi asigurăm livrare imediată, asistență tehnică și preț de producător, pentru că noi livrăm direct din fabricile partenerilor noștri din Italia", spune Ramona Haba.

Evoluția mobilierului

Designul mobilierului a evoluat considerabil de-a lungul epocilor istorice. Practic, forma, dimensiunile și culorile mobilierului reflectă mentalitatea diferitelor epoci istorice. Istoria documentată a mobilierului începe în Egiptul antic. Condițiile de deșert care marcau extremitățile regatului dezvoltat de-a lungul fertilei Văi a Nilului au permis păstrarea, peste milenii, a unor piese de mobilier. "Tehnica de fabricare folosită de vechii egipteni, care acordau o atenție deosebită atât designului, cât și construcției, este aproape identică cu tehnica folosită azi", mai spune Ramona Haba. Astfel, pentru piesele de mari dimensiuni, în special pentru scaune și mese, vechii egipteni foloseau cepurile, o tehnică populară și azi, chiar dacă, de multe ori, cepul este înlocuit cu un pivot, pentru a ușura fabricarea. De asemenea, în Antichitate, istoricii presupun că nobilii daci, tarabostes, cumpărau diferite piese de mobilier fabricate în Italia de azi, de la negustorii romani, care străbăteau întreaga Europă. Este cert că, după cucerirea Daciei de către romani, nobilimea provincială a continuat, la o scară și mai largă, importurile de mobilier din Peninsula Italică, unde metropola Roma dădea tonul în design.

Valoare crescută

Istoria a arătat că mobilierul din lemn masiv, de genul celui promovat de HRM Consulting, își crește valoarea o dată cu trecerea timpului. Mobilierul din lemn, spre deosebire de cel din pal, nu își pierde calitățile, o dată cu trecerea anilor. Astfel că achiziționarea unor piese de mobilier din lemn reprezintă deopotrivă o cheltuială pentru înfrumusețarea casei și o investiție.

Accesoriile care înnobilează

Reprezentanții HRM Consulting spun că, în domeniul mobilierului din lemn masiv, contează foarte mult detaliile reprezentate de accesorii. Este vorba, de exemplu, de mânere în stil clasic, adică din porțelan pictat cu metal argintat ori cu bronz. Ele sunt lucrate manual și își păstrează aspectul de-a lungul existenței lor, fără să se deterioreze, precum cele confecționate din materiale de proastă calitate. Practic, acestea sunt situate la limita dintre produsele artizanale și artă, iar înlocuirea accesoriilor poate schimba total fața mobilierului.
Publicat de:
Miercuri, 04 Aprilie 2012 - 08:37 AM
 

Frumusetea nobila a lemnului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu