25 Feb 2020 - 19:48       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Flagrant: A cumparat un tanc de 50 de ori mai scump. Nu scapa de acuzatii
   Tipărire
România liberă Deputatul PSD va fi rejudecat in dosarul in care DNA il acuza de abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce a cumparat pentru institutie un tanc defect pe post de buldozer functional.

Surpriză ieri la Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un proces considerat de mulți drept „o cauză pierdută" - dosarul de corupție al fostului șef al Romsilva, Ion Dumitru, în prezent deputat. Completul de cinci judecători de la Secția Penală a admis recursul declarat de procurorii DNA împotriva deciziei unui complet de trei judecători de la aceeași instanță, prin care Ion Dumitru și complicii săi fuseseră găsiți nevinovați pentru mai multe achiziții la suprapreț făcute din bugetul Romsilva.

Acesta nu este primul dosar al parlamentarului, el mai fiind trimis în judecată de procurorii anticorupție tot pentru achiziții frauduloase. În acea primă cauză, Curtea Supremă l-a găsit nevinovat pe Dumitru, achitarea definitivă a acestuia stârnind numeroase controverse. Practic și din acest motiv al doilea dosar al actualului deputat era considerat ca o cauză cu final prost pentru DNA, însă Completul de cinci judecători de la Secția Penală a anulat ieri achitarea dată în fond fostului director Romsilva. Rejudecarea începe din 28 mai.

Alături de Ion Dumitru, au mai fost trimiși în judecată în iulie 2007, pentru abuz în serviciu, Dumitru Bunea - fost director al Direcției Investiții, precum și restul membrilor CA al Romsilva.

Faptele

Potrivit DNA, Ion Dumitru și complicii săi au cumpărat un așa-zis buldozer universal cu macara hidraulică pe șenile, în urma anchetei procurorii descoperind că de fapt utilajul era vehicul de tip militar model 1978, construit pe un șasiu de tanc T34, care avea în față montată o lamă reglabilă în „V", iar în partea din spate un braț hidraulic cu gheare. Așa cum a fost stabilit pe parcursul urmăririi penale, utilajul era destinat îndepărtării, respectiv așezării de obstacole de către trupele de geniu și consuma 80 de litri de motorină pe oră. Prin urmare, nu se încadra în normele europene privind poluarea și consumul.

Beneficiarul, spune DNA, trebuia să evalueze posibilitățile tehnologice ale acestuia, raportul preț/economicitate/eficiență și să analizeze atent dacă ar fi fost util unui domeniu sau altul. Vehiculul nu avea însă carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanție, certificat de omologare etc.

DNA spune că achiziția utilajului a avut loc în condițiile nerespectării legislației, dar și cu încălcarea unor ordine interne si a regulamentului intern al RNP.

Totul s-a petrecut la un adaos de 1.744%, astfel că paguba în dauna Regiei Naționale a Pădurilor a depășit 8,6 miliarde lei vechi, sumă cu care Regia s-a constituit parte civilă în cauză.

Astfel, în vreme ce utilajul fusese introdus în țară la prețul de 6.250 dolari, în urma așa-zisei licitații RNP Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 dolari (calculat la cursul BNR din ziua cumpărării - 10 decembrie 2004).

Totodată, alte acuzații reținute de procurorii DNA se referă la faptul că, tot în 2004, Ion Dumitru și Dumitru Bunea au impus unui număr de cinci direcții silvice achiziționarea de arme tranchilizante și accesorii la suprapreț și fără a fi nevoie de așa ceva.
Publicat de:
Joi, 26 Aprilie 2012 - 08:50 AM
 

A cumparat un tanc de 50 de ori mai scump. Nu scapa de acuzatii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu