02 Iul 2020 - 07:55       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: Incendiul de padure din Harghita continua sa se extinda, afectand intre 60 si 100 de hectare
   Tipărire
Jurnalul Național Incendiul care a cuprins, duminică, o pădure de rășinoase din apropierea comunei harghitene Plăieșii de Jos continuă să se extindă și azi, manifestându-se pe o suprafață cuprinsă între 60 și o sută de hectare, aproximativ 200 de persoane intervenind pentru limitarea acestuia.

Focarele care au fost stinse peste noapte s-au reaprins și, de multe ori, intervenția militarilor și pompierilor a fost în zadar din cauza vântului.

Potrivit pădurarilor și conducerii composesoratului, în prezent incendiul se manifestă pe o suprafață curpinsă între 60 și o sută de hectare, o evaluare coretă neputând fi făcută din cauza fumului dens.

Conform colonelului Stelian Cimpoeșu de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, forțele de intervenție au fost suplimentate, în prezent intervenind întregul efectiv de pompieri de la Detașamentul Miercurea Ciuc, 25 de vânători de munte, 15 jandarmi, șapte servicii voluntare pentru situații de urgență din toate localitățile Ciucului de Jos, pădurari și zeci de cetățeni, fiind vorba în total de aproximativ 200 de persoane.

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a solicitat Ministerului Administrației și Internelor un elicopter special, cu apă, pentru stingerea incendiului de pădure, însă răspunsul a fost că nu există niciunul disponibil pentru zona montană.

Și președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a adresat o scrisoare către prefectul județului Harghita, Augusta-Cristina Urzică, solicitând un elicopter special din străinătate.

"Având în vedere situația gravă, vă solicităm să întreprindeți demersurile necesare în vederea obținerii din partea Guvernului a unui sprijin în activitatea de stingere printr-un elicopter special, dacă este necesar chiar din străinătate", a scris președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Borboly Csaba a afirmat că lacul de acumulare de la Dărmănești se află la o distanță de aproximativ 10 kilometri de zona incendiată, astfel încât elicopterul ar avea de unde să se alimenteze cu apă.

CJ a mai disponibilizat în zonă două echipamente specifice salvării montane, adică două ATV-uri, cu echipajele Salvamont din Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni, care să ajute la transportul forțelor de intervenție, al apei și hranei în zona incendiului.

Cimpoeșu a spus că șeful ISU Harghita, Gheorghe Pop, a solicitat sprijinul aviației utilitare în vederea punerii la dispoziție a unui avion ușor, cu ajutorul căruia va survola zona, pentru a vedea suprafața cuprinsă de flăcări, numărul focarelor și intensitatea cu care se manifestă incendiul.

Totodată, pe vârful muntelui, în apropierea zonei incendiate, va fi instalat un punct de comandă al ISU, care va funcționa 24 de ore din 24.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, declara că pompierii au fost solicitați luni, în jurul prânzului, să intervină la stingerea unui incendiu care a cuprins o pădure formată din arboret tânăr din specia rășinoase în apropierea comunei Plăieșii de Jos.

Luni, incendiul mistuise aproape 40 de hectare de pădure tânără de rășinoase și de pășune.

Marți, incendiul s-a extins, manifestându-se pe o suprafață de aproximativ 50 de hectare, peste 150 de persoane intervenind pentru limitarea acestuia.

Marți dimineață, la Primăria din Plăieșii de Jos a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, la care au participat și prefectul județului, Augusta-Cristina Urzică, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentu Situații de Urgență și comanda ISU Harghita.

Pășunea și pădurea tânără care ard sunt proprietatea Composesoratului Casinul Nou, ele aflându-se în administrarea Ocolulului Silvic Miercurea Ciuc.
Publicat de:
Joi, 12 Iulie 2012 - 07:06 AM
 

Incendiul de padure din Harghita continua sa se extinda, afectand intre 60 si 100 de hectare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu