05 Iun 2020 - 18:17       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: Afinele umfla pusculita Directiei Silvice din Sibiu
   Tipărire
Adevarul Zeci de tone de afine culese din padurile Sibiului pleaca in acest an in Germania, la pretul de aproximativ 2.500 de euro per tona. Dupa incheierea sezonului de afine urmeaza culesul maceselor.

In vremuri de criza sunt si institutii ale statului care reusesc sa obtina profituri bune din activitati dintre cele mai diverse. Directia Silvica din Sibiu, spre exemplu, are o oferta comerciala care include de la vanzarea de fructe de padure pana la inchirierea de cabane, vanzarea de pastrav, cherestea si sicrie, vanatoare sau pescuit sportiv in ape de munte.


Afacere de sezon, vanzarea fructelor de padure aduce in acest an in bugetul institutiei cateva zeci de mii de euro. Culegatorii impanzesc in aceasta perioada padurile din judet, de unde au fost recoltate pana acum aproximativ 20 de tone de afine.

?Facem achizitie la punctele noastre de la ocoalele silvice, care sunt amplasate in general la cantoanele din zona de munte. De la centrele de achizitie sunt transportate in butoaie la centrul de fructe de la Talmaciu, unde sunt puse in butoaiele beneficiarului. Se congeleaza la minus 20 de grade si se livreaza in Germania\", explica Ovidiu Harhoi, de la biroul de productie al Directiei Silvice Sibiu. 

El adauga ca procesul de congelare se face in doua faze. Prima faza este aceea de refrigerare unde se tin 24 de ore, se umplu butoaiele pe jumatate si se baga in zona de congelare la minus 20 de grade Celsius. Apoi, in momentul in care sunt congelate bine se completeaza butoiul, se pun capace, pe paleti de lemn asigurati cu banda de plastic si se livreaza la firma din Germania.

2.500 de euro pentru o tona de afine

Culegatorii primesc pana la 8 lei (mai putin de 2 euro) pentru un kilogram de afine, iar mai departe tona de fructe culese la Sibiu se vinde cu preturi care ajung pana la 2.500 de euro.

?Avem contract in prezent pentru 20 de tone de afine pe care pana in prezent le-am facut, noi speram sa mai facem 20 de tone pana la sfarsitul sezonului care mai dureaza inca 10-15 zile. Este o activitate spun eu rentabila, pretul de achizitie il modificam, am inceput cu 6,5 lei pe kilogram am ajuns de ieri la 7 lei pe kilogram, probabil ajungem la 7,5 sau 8 lei pe kilogram, dar si la 8 lei pe kilogram la pretul de export care ajunge la aproape 2.500 de euro pe tona avem un profit de peste 30 la suta\", spune Ioan Terea, directorul Directiei Silvice Sibiu.

El afirma ca acest profit creste si datorita faptului ca centrul de colectare nu mai este inchiriat la fel ca in anii trecuti: ?Am facut aceasta investitie tocmai pentru a mari profitabilitatea Directiei Silvice\". Dupa incheierea sezonului de afine, va urma culesul si vanzarea maceselor, unde reprezentantii Directiei Silvice spera sa recolteze in acest an intre 70 si 80 de tone.

\"Facem achizitie la punctele noastre de la ocoalele silvice, care sunt amplasate in general la cantoanele din zona de munte.\'\'

Ovidiu Harhoi Directia Silvica Sibiu

Bani din fructe, cabane, cherestea sau pastrav

Directia Silvica din Sibiu a avut anul trecut o cifra de afaceri de 36.881.000 de lei. Tot profitul obtinut este virat catre Regia Nationala a Padurilor Romsilva, care redistribuie apoi banii.

Pe langa vanzarea fructelor de padure, Directia Silvica din Sibiu are si o pastravarie proprie, de unde in acest an  s-au vandut aproximativ 10 tone de pastrav, pretul fiind de 18 lei/kilogram. ?Avem contract cu firme comisionare, care au la randul lor contracte cu magazine mari\", explica Marius Ureche, director tehnic al Directiei Silvice Sibiu.

Alti bani vin din cele doua gatere apartinand institutiei, unde se prelucreaza anual 3.500 de metri cubi de cherestea. ?Avem doua gatere, doua instalatii de debitat, una la depozitul Porumbacu si una la Talmaciu II. Debitam anual in jur de 3.500 de metri cubi, 2.000 de metri cubi de rasinoase si 1.500 de metri cubi de fag. Vindem la diversi beneficiari, persoane fizice si persoane juridice, si in judet si in tara, in functie de cerinte.

Cheresteaua de fag se vinde la 350 de lei metrul cub, semifabricatele de molid de la 430 de lei calitatea ceva mai slaba la 500 de lei\", afirma Ovidiu Harhoi, de la biroul de productie al Directiei Silvice Sibiu. O alta sursa de venituri o reprezinta cele 14 cabane care apartin Directei, aflate in tot judetul Sibiu, in zone precum Paltinis, Balea, Tocile, Biertan sau Valea Sadului. Cabanele au in total 119 locuri de cazare, iar preturile pentru o noapte variaza intre 30 si 65 de lei de persoana, iar pentru rezervarea unei cabane, intre 250 si 900 de lei. De asemenea, institutia obtine venituri si din taxele percepute pentru vanatoare sau pentru pescuit sportiv in ape de munte.
Publicat de:
Miercuri, 08 August 2012 - 08:25 AM
 

Afinele umfla pusculita Directiei Silvice din Sibiu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu