28 Feb 2020 - 17:39       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Mediu: Țara Branului ar putea primi statut de destinatie de ecoturism
   Tipărire
Buna ziua Brasov Criteriile au fost lansate vineri, de catre Grupul de lucru interministerial pentru dezvoltarea ecoturismului in Romania. Țara Branului - Parcul National Piatra Craiului, Baile Tusnad, Defileul Crisului Repede, Tarnava Mare, Parcul National Macin, Țara Hategului - Parcul National Retezat, Țara Dornelor - Parcul National - Calimani, nordul Dobrogei - Parcul National Macin, Maramures - Creasta Cocosului, Ținutul Secuiesc - Corund si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii au fost identificate ca zone cu potential de destinatii ecoturistice de catre Asociatiei de Ecoturism din Romania.

Acestea ar putea capata statut de destinatii de ecoturism, dupa un set de criterii lansate vineri, aceste zone, odata clasate, putand fi promovate mai eficient de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Criteriile au fost elaborate pe baza celor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) si a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS), de catre Grupul de lucru interministerial pentru dezvoltarea ecoturismului in Romania, format din reprezentanti ai MDRT, Ministerului Mediului si Padurilor, Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Turism, Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER), WWF Programul Dunare Carpati Romania, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociatíei pentru Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania si ai Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

Potrivit initiatorilor, Romania este prima tara din Europa care lanseaza criterii de evaluare pentru destinatiile de ecoturism. Reprezentantii MDRT au precizat ca aceste criterii, alaturi de indicatorii de evaluare stabiliti, se vor constitui intr-un sistem national de certificare, care nu va fi insa impus, ci agentii interesati vor putea sa aplice pentru aceasta recunoastere.

Pana in prezent, MDRT a primit aplicatii pentru Baile Tusnad - Rezervatia Sf. Ana, Tarnava Mare - sit Natura 2000 - si Defileul Crisului Repede - Padurea Craiului, de asemenea sit Natura 2000.

Conditii pentru ecoturism

Pentru a fi desemnata destinatie de ecoturism, o zona trebuie, in primul rand, sa includa o arie naturala protejata - parc, rezervatie, sit Natura 2000. Totodata, trebuie sa se creeze un parteneriat intre administratorul ariei respective, autoritatea locala si furnizori de servicii turistice si sa existe un \"administrator/coordonator\" al destinatiei, pentru a aplica la MDRT. Mai intai, se autoevalueaza cei interesati, dupa care o echipa de evaluatori va merge in teritoriu si, daca rezultatul evaluarii este pozitiv, se acorda statutul de destinatie ecoturistica pe o perioada de trei ani, potrivit reprezentantilor MDRT. Zona va avea de implementat si garantat un ghid de bune practici.
Publicat de:
Luni, 05 Noiembrie 2012 - 08:10 AM
 

Țara Branului ar putea primi statut de destinatie de ecoturism | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu