14 Aug 2020 - 10:56       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: Miza din spatele noii legi a retrocedarilor: terenuri si paduri de 11 miliarde de euro. Terenuri apartinand institutelor de cercetare si jumatate din padurile Romaniei sunt uriasa miza din spatele noi
   Tipărire
Ziarul Financiar Dupa companiile din energie la care guvernul a cedat pachete mari de actiuni pentru asa-zisele despagubiri, de fapt mijloace de imbogatire rapida ale samsarilor care au cumparat la 10-20% din valoare titlurile de retrocedare, noua tinta sunt padurile.

Guvernul vrea infiinteze prin noua lege a retrocedarilor un fond national in care sa verse ce a mai ramas in proprietatea statului pentru a compensa persoanele ale caror imobile au fost confiscate de regimul comunist in urma cu peste saizeci de ani si care nu mai pot primi compensatii in natura. 

Nicio alta tara din Europa de Est nu a mai cedat cate 20-40% din companiile din energie sau din monopoluri pentru retrocedari. Ungaria, Polonia si Cehia au limitat retrocedarile.

In prezent, peste 200.000 de dosare de despagubire asteapta sa fie solutionate, dar nimeni nu stie cu exactitate valoarea acestor solicitari si nici cate dintre aceste cereri sunt cu adevarat indreptatite. Nu exista un registru national al cererilor de retrocedare din care sa reiasa exact suprafata terenurilor sau numarul de locuinte reclamate.

Se stie insa ce se pregateste pentru a intra in acest nou fond national.

Intrebat despre ce suprafata de terenuri va intra in acest fond national, George Baesu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, institutia responsabila in ultimii sapte ani de retrocedari, a raspuns:

?Este vorba despre o suprafata de 400.000 de hectare formata din terenurile aflate in prezent in administrarea ADS, de terenurile institutelor si statiu­nilor de cercetare si ale minis­te­re­lor. De asemenea, Romsilva mai dis­pune de 3,2 milioane de hectare de padure.?

La un pret mediu de circa 3.000 de euro pe hectar, activele viitorului fond national se ridica la circa 10,8 miliarde de euro. Acest fond va scoate la vanzare activele statului prin licitatie, iar achizitia acestor proprietati se va face prin puncte primite de cei care ar avea dreptul la retrocedari, dar statul nu le mai poate da casa sau terenul pentru ca au devenit de utilitate publica.

Un punct are valoarea de un leu, iar cea care decide cati lei valoreaza un imo­bil si cate puncte are de primit un fost proprietar este Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor, o supra-comisie condusa de George Baesu, pre­sedintele ANRP, si care va fi in subordinea primului-ministru. Astfel, Baesu va deveni responsabil peste active de 11 mld. euro daca proiectul de lege va fi aprobat. Guver­nul Ponta vrea sa isi asu­me raspunderea pe proiect pe 26 martie. Este un caz unic in Europa ceea ce este pe cale sa faca Romania, stat ce in ultimii douazeci de ani a retrocedat case si terenuri in natura, a platit in numerar si actiuni de 4 mld. euro la Fondul Pro­prie­­tatea. Fondul de­tine actiuni la Hidroelectrica (20%), Petrom (20%), Romgaz (15%), Posta Romana (25%) sau Salrom (49%), dar valoarea acestor participatii este de fapt mult mai mare, astfel incat statul roman a platit de fapt peste 10 miliarde de euro. De fapt, statul ar fi trebuit sa vanda direct aceste partici­patii pe bursa si cu banii sa satisfaca cererile de retrocedare, in limita unui plafon ca in Ungaria sau Polonia care sa fie determinat de posibilitatile statului.

Acum, din nou este pusa la cale o procedura de acordare de puncte, care ridica riscul ca samsarii sa fie din nou principalii beneficiari ai procedurii de restituire este ridicat, la fel cum s-a intamplat si cu Fondul Proprietatea.

Atunci titlurile au fost cumparate la 10-20% din valoare si au fost vandute la listare la 60% din valoare. Nici acum ac­tiunea FP nu a ajuns la valoarea nomi­nala de un leu, deci fostii proprietari sunt la randul lor nemultumiti de valoare si cer socoteala in continuare in justitie statului sa fie despagubiti la justa valoare de un leu pe actiune cel putin.

 ?Este complicat tot ceea ce se in­tam­pla in domeniul retrocedarilor si noul proiect de lege nu face exceptie. Daca nu ai un ?inginer? care sa cunoas­ca  bine mecanismele, nu ai nicio sansa sa primesti despagubiri si risti sa ramai pe afara sau sa iti vinzi dosarul. Si acum umbla persoane interesate care incear­ca sa convinga persoane care au de recuperat sume mai mari pentru a le cum­para dosarele?, a spus Angelica Budiu, 55 de ani, din Arad, care asteapta din 2008 incasarea unor despagubiri de 85.000 de lei de la ANRP, pentru un teren.

Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a fost implicat personal in tranzactii cu titluri subevaluate la FP, chiar daca a initiat si votat in guvern acest pro­iect de lege al FP ca premier.
Publicat de:
Marți, 19 Martie 2013 - 07:41 AM
 

Miza din spatele noii legi a retrocedarilor: terenuri si paduri de 11 miliarde de euro. Terenuri apartinand institutelor de cercetare si jumatate din padurile Romaniei sunt uriasa miza din spatele noi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu