12 Dec 2019 - 21:03       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: Romsilva: 27.000 ha de padure retrocedata ilegal, recuperate in 2013
   Tipărire
Puterea Romsilva a recuperat in acest an peste 27.000 de hectare de padure retrocedata ilegal, aceasta suprafata urmand sa treaca in fondul forestier national, a declarat directorul general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva, Adam Craciunescu.

"Am atacat unele decizii in instanta si astfel am reusit in judetul Valcea sa castigam cu sentinta definitiva 2.100 de hectare de padure, care vor trece in patrimoniul statului, respectiv in fond forestier national. Aceasta suprafata a fost retrocedata ilegal in anii 2005-2006. Noi acum trebuie sa punem sentinta in executie si vom face calculele sa vedem ce s-a castigat din exploatare in aceasta perioada", a spus seful Romsilva, citat de Agerpres. El a precizat ca Romsilva a reusit, tot in acest an, sa castige un alt proces important pentru 25.100 de hectare de padure din judetul Mures.

"Am mai castigat un alt proces foarte important tot cu sentinta definitiva, de 25.100 de hectare in judetul Mures. In acest caz eram inca in litigiu si nu s-a reusit punerea in posesie, pentru ca ne-am opus. Este al doilea caz castigat in favoarea statului", a spus Craciunescu.

Regia mai are in instanta procese grele pentru suprafete mari de padure in judetele Timis si Suceava, suprafata totala aflata in litigiu si pentru care mai exista solicitari de retrocedare cifrandu-se la peste 450.000 de hectare. Cea mai mare suprafata de padure, de aproape 170.000 ha, se afla in judetul Suceava.

Litigiul existent intre Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei (FBORB) si statul roman, reprezentat de Romsilva, pentru retrocedarea celor aproximativ 167.000 de hectare de paduri din judetul Suceava a blocat investitiile in zona de mai bine de 10 ani.

Romsilva mai administreaza in momentul de fata doar 3,248 milioane de hectare padure aflata in proprietatea statului, din cele 6,47 milioane inainte de retrocedare, dar si 1,12 milioane hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau privata a proprietarilor privati.

Romsilva a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,311 miliarde de lei, in crestere cu 17% fata de estimari, si un profit brut de 89,6 milioane de lei, de aproape trei ori mai mare decat se anticipase. Masa lemnoasa valorificata a fost de 9,6 milioane metri cubi in 2012. RNP administreaza 3.266.494 hectare de padure aflata in proprietatea statului, asigurand servicii silvice pentru o suprafata de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau privata a proprietarilor privati.
Publicat de:
Luni, 10 Iunie 2013 - 08:14 AM
 

Romsilva: 27.000 ha de padure retrocedata ilegal, recuperate in 2013 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu