12 Aug 2020 - 21:14       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Vânatoare și pescuit: Nivelul ridicat al Dunarii anunta o resursa piscicola bogata
   Tipărire
Financiarul Cotele Dunarii care s-au mentinut la un nivel ridicat pe o perioada lunga de timp anul acesta favorizeaza dezvoltarea resursei piscicole, potrivit Institutului National Delta Dunarii (INDD) din Tulcea.

 ‘In general, cotele mari ale Dunarii favorizeaza dezvoltarea ihtiofaunei si se mentine un nivel ridicat favorabil dezvoltarii producatorilor primari care pot da un succes mai mare descendentei. Se poate contrazice astfel vorba populara potrivit careia dintr-un milion de icre rezulta un peste adult’, a declarat cercetatorul stiintific principal 1 Ion Navodaru din cadrul INDD.

Acesta a atras atentia insa asupra faptului ca efectele favorabile ale nivelului Dunarii asupra resursei piscicole sunt conditionate, avand in vedere faptul ca supravietuirea puietului depinde de densitatea populatiei, de calitatea hranei si de competitia dintre specii.

‘Ciprinidele (crapul, caracuda, linul, n.r.) in general sunt favorizate de cresterea cotelor Dunarii. Dar scrumbia, de exemplu, specie care depune icre in masa apei, este defavorizata de cotele mari ale fluviului’, a adaugat cercetatorul Ion Navodaru.

Pana in momentul realizarii indiguirilor, potrivit sursei, exista o relatie matematica intre cotele Dunarii si resursa piscicola, insa dupa realizarea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor, s-a constatat o diminuare a resursei piscicole, astfel incat capturile de ciprinide au scazut in Delta Dunarii de la 6.000 de tone, in anul 1973, la circa 500 de tone, in anul 1993.

‘Pescarii din Delta, in ultima perioada, cu exceptia Lacului Razelm unde se captureaza salau, nu au in vedere exemplarele subdimensionate. Ei incearca sa aiba cat mai multe unelte cu ochiul cat mai mare pentru a prinde peste de valoare si astfel sa munceasca suplimentar cat mai putin’, a mentionat reprezentantul INDD.

Potrivit sursei, pana in momentul de fata nu s-a efectuat un studiu cu privire la efectele cotelor Dunarii asupra resursei piscicole, insa prognozele in domeniu sunt favorabile acesteia si se pot confirma peste cel putin doi ani.

Anul acesta, pe raza judetului Tulcea, Dunarea a depasit cota de atentie, 320 de centimetri inca de la mijlocul lunii martie si abia la inceputul acestei luni a coborat sub acest nivel.
Publicat de:
Vineri, 19 Iulie 2013 - 07:29 AM
 

Nivelul ridicat al Dunarii anunta o resursa piscicola bogata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu