15 Aug 2020 - 18:42       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: Sapte padurari dati afara, alti noua cercetati, dupa controale privind taieri ilegale de lemn
   Tipărire
Gandul Directia Silvica Cluj a desfacut contractele de munca a sapte padurari din judet, in urma unor controale vizand taierile ilegale de lemn, alti noua fiind trimisi in fata comisiilor de disciplina, cu propunere de desfacere a contractelor de munca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Directiei Silvice Cluj, Dorel Oros, a declarat, joi, intr-o intalnire cu primarii din judet, organizata la Prefectura Cluj, ca notele de constatare ale controalelor privind taierile ilegale de lemn din judetul Cluj se gasesc la Regia Nationala a Padurilor si urmeaza sa fie vizate de directorul general al institutiei.

\"Notele de constatare ale controalelor privind taierile ilegale de lemn din judetul Cluj se gasesc la Regia Nationala a Padurilor si urmeaza sa fie vizate de directorul general, dupa care masurile dispuse vor fi aplicate asupra vinovatilor, respectand procedurile legale. Acei salariati care sunt si vor fi gasiti vinovati vor intra in comisiile de disciplina. Pana acum s-au luat mai multe masuri disciplinare. Astfel, la ora actuala au trecut de comisiile de disciplina sapte padurari, carora li s-au desfacut contractele de munca - doi de la Ocolul Silvic Turda, doi la Somesul Rece si trei la Belis. Mai sunt noua padurari in diferite faze la comisiile de disciplina cu propunerea mea pentru desfacerea contractelor de munca\", a spus Oros.

Potrivit acestuia, au mai fost depuse sapte denunturi penale fata de sefi de ocoale silvice si ingineri silvici.

\"Urmeaza sa fie clarificat si nivelul sanctiunilor pentru sefii de ocoale silvice, care nu sunt efectiv gestionari de fond forestier\", a subliniat directorul Directiei Silvice Cluj.

In urma controalelor efectuate in domeniul silvic din judetul Cluj, incepute in primavara acestui an, au fost inventariati aproximativ 5.000 de metri cubi de lemn taiati ilegal. Controalele vor fi finalizate in luna septembrie.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, declarase in 14 iunie, la Cluj-Napoca, ca a dat dispozitie Regiei Autonome a Padurilor Romsilva si Directiei Silvice Cluj sa dea afara aproape 20 de padurari si sefi de ocoale silvice si sa le intocmeasca acestora denunturi penale pentru neglijenta in serviciu sau complicitate in cazul furturilor de lemn din judet. Varga a mai precizat ca se vor face demersuri administrative pentru verificarea activitatii fostilor directori ai Directiei Silvice Cluj, Ioan Morar si Dorin Ciuca, care \"nu au intervenit pentru prevenirea taierilor ilegale de lemn\".

\"Am dispus Regiei Autonome a Padurilor Romsilva si Directiei Silvice Cluj ca, pana in 15 iulie, sa ii dea afara pe mai multi padurari si sefii de ocoale din judetul Cluj si sa le fie intocmite denunturi penale, pentru neglijenta in serviciu sau complicitate in cazul furturilor de lemn din judet. Ar fi vorba de aproape 20 de persoane de la mai multe ocoale silvice care apartin Directiei Silvice Cluj. Se fac demersuri administrative pentru verificarea fostilor directori ai Directiei Silvice Cluj, Ioan Morar si Dorin Ciuca, pentru ca, potrivit unui audit, nu au intervenit pentru prevenirea taierilor ilegale de lemn si nu au luat, cu buna stiinta, masurile care se impuneau. Este o lipsa de responsabilitate. In audit s-au constatat taieri ilegale, si vinovati erau doar padurari, iar sefii de ocoale, de districte nu au patit nimic, dar sa fim seriosi, padurarii nu puteau fi parte la furtul de lemn fara sefii lor\", a spus Varga.

Aceasta a subliniat ca nu i se pare corect ca fostul director al Directiei Silvice Cluj, Ioan Morar, care a condus institutia in ultimii patru ani, sa raspunda de investitii in cadrul institutiei, dupa ce a aprobat in 2008 o hotarare care a transformat sefii de ocoale si padurarii \"din pazitori ai padurii in achizitori de lemn\".

\"Au taiat si au vandut ilegal lemn. La Cluj s-a furat cu acte\", a mentionat Lucia Varga.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a mai spus ca a discutat si cu ministrul de Interne, Radu Stroe, in conditiile in care furturile de lemn din judetul Cluj ar fi trebuit sa fie semnalate de politisti, iar acest lucru nu s-a intamplat.

\"Vom face o analiza in ce masura exista o complicitate si la acest nivel. Nu prea se putea fura lemn fara ca politistul din zona sa nu stie. Cand am spus ca vrem sa facem ordine in padurile din Romania am vorbit serios, vrem sa facem lumina in acest domeniu. Nu va fi usor, se amana finalizarea acestor anchete, se incearca stergerea urmelor, dar vinovatii trebuie sa fie pedepsiti. Am constatat o inertie in sistem, nimeni nu vrea sa schimbe mare lucru\", mai spunea Lucia Varga.

Aceasta preciza ca in urma unor controale s-au descoperit, doar in judetul Cluj, prejudicii de milioane de lei si mii de metri cubi de lemn taiat ilegal, pe raza ocoalelor silvice Somesul Rece, Marisel, Belis, Maguri Racatau, Turda sau Huedin.
Publicat de:
Vineri, 19 Iulie 2013 - 07:29 AM
 

Sapte padurari dati afara, alti noua cercetati, dupa controale privind taieri ilegale de lemn | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu