15 Aug 2020 - 19:43       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: Copacii au ceasuri interne, precum oamenii
   Tipărire
Financiarul La fel ca si corpul uman, unii copaci au ceasuri interne care le coordoneaza activitatile celulelor intr-un ciclul de zi-noapte, se arata intr-un nou studiu.

Oamenii de stiinta stiau de aceste ritmuri circadiene din frunze, dar noul studiu este primul de acest fel care demonstreaza existenta ceasurilor interne in intreg copacul.

Studiul a fost efectuat pe arborele numit Tasmanian Albastru si a constatat ca acsta isi foloseste ceasul intern pentru a-si regla consumul sau de apa si de dioxid de carbon. Oamenii de stiinta spun ca aceste cicluri ar putea afecta schimbarile climatice.

„Nu s-a demontrat niciodata ca ritmul circadian al frunzelor afecteaza intregul copac. Daca functioneaza pentru un singur copac, inseamna ca functioneaza pentru toata padurea”, spune cercetatorul studiului, RubĂ©n DĂ­az Sierra, un fizician de la Universitatea Nataionala de Invatamant la Distanta din Spania.

Colegii sai au monitorizat copacii in camere speciale, in cadrul unui experiment din Sydney, Australia, experiment mai larg in care au studiat modul in care padurile de eucalipt din Australia vor raspunde la schimbarile de dioxid de carbon din atmosfera si clima. Aceste camere permit cercetatorilor sa controleze temperatura aerului,  umiditatea si cantitatea de lumina la care sunt expusi copacii.
Cercetatorii au masurat cat de mult dioxid de carbon au folosit copacii si cat de multi vapori de apa s-au pierdut prin deschiderile mici din frunzele lor, si anume stomatele. Oamenii de stiinta au comparat apoi aceste valori in timpul noptii, inregistrandu-se schimbari dramatice de temperatura si umiditate.

Atat consumul de dioxid de carbon, cat si pierderea apei au scazut in cele sase ore de dupa apusul soarelui, dar au crescut considerabil in timpul celor sase ore de dinaintea ivirii zorilor. Pentru ca mediul nu se schimba, cresterea aceasta a fost explicata doar prin existenta unui ceas biologic, spune cercetatorul studiului, Victor Resco de la Universitatea de Vest din Sydney.

Cercetatorii au constatat odata cu acest studiu realizat de ei, ca existenta ceasurilor biologice interne la copaci au efecte asupra schimbarilor climatice.
Publicat de:
Marți, 23 Iulie 2013 - 08:13 AM
 

Copacii au ceasuri interne, precum oamenii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu