23 Aug 2019 - 06:43       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE




De ce rezista mierea cateva mii de ani fara sa se strice
   Tipărire
Gandul In mormintele faraonilor au fost descoperite recipiente in care se afla miere veche de mii de ani, dar care poate fi inca mancata

. Acest lucru i-a intrigat pe oamenii de stiinta, care au vrut sa afle de ce mierea se pastreaza atat de bine. Este vorba de mai multi factori ce lucreaza intr-o armonie perfecta pentru a obtine acest efect, scrie Descopera.ro. Mierea este, in primul rand, un zahar. Zaharurile sunt higroscopice, termen ce inseamna ca in starea lor naturala contin foarte putina apa, dar ca o pot absorbi cu usurinta din atmosfera daca nu sunt acoperite. „Mierea, in forma ei naturala, contine foarte putina umiditate. Intr-un astfel de mediu foarte putine bacterii sau microorganisme pot supravietui, astfel ca mor”, explica Amina Harris, director executiv in cadrul Honey and Pollination Center de la Institutul Robert Mondavi al Universitatii California. Explicatia lui Harris dezvaluie un element important al longevitatii mierii: pentru ca mierea sa se strice, este nevoie sa fie ceva in interiorul sau care sa se strice. Intr-un astfel de mediu neplacut, organismele nu pot supravietui suficient de mult in miere pentru a avea oportunitate de a „strica” acest aliment. De asemenea, mierea este extrem de acida. „Are un pH ce se gaseste undeva intre 3 si 4,5, aproximativ, iar acest acid va ucide aproape orice doreste sa creasca in miere”, mai spune Harris. Albinele joaca si ele un rol important. Nectarul, materialul colectat de albine pentru a face mierea, este in mod natural foarte bogat in apa (ce reprezinta 60%-80% din masa totala a nectarului). In procesul producerii mierii, albinele joaca un rol important in eliminarea apei, ele batand din aripi pentru a usca nectarul. Pe langa bataile aripilor, albinele mai au o contributie la longevitatea mierii. In stomacul albinelor exista o enzima ce poarta numele de glucozoxidaza. Atunci cand albinele regurgiteaza nectarul din gura pentru a produce mierea, aceasta enzima se amesteca cu nectarul si il descompune in doua elemente: acid gluconic si peroxid de hidrogen. „Peroxidul de hidrogen este celalalt element care actioneaza impotriva tuturor elementelor nocive care s-ar putea dezvolta in miere”, explica Harris.
Publicat de:
Marți, 27 August 2013 - 09:32 AM
 

De ce rezista mierea cateva mii de ani fara sa se strice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu