21 Mar 2019 - 23:15       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: Codrul, frate doar cu romanul descurcaret si conectat
   Tipărire
Cotidianul Agenda zilei fiind ocupata cu subiecte gen cainii vagabonzi, Rosia Montana sau mai nou ploaia, noul cod rutier ori trimiterea in judecata a lotului de antenisti, prea putina atentie se indreapta catre miscari care vor avea efecte uriase pe termen lung pentru Romania.

. Vorbim despre adoptarea unui nou cod silvic, o initiativa a liberalilor care pare sa fi intrat in linie dreapta. O lege de o importanta cruciala - desi au fost exploatate haotic, poate chiar penal in ultimii peste douazeci de ani, padurile raman una din marile bogatii ale Romaniei.
Romania are circa sapte milioane de hectare de padure si mai mult de jumatate se afla in proprietatea statului. 51% din fondul forestier se afla in proprietate publica si este administrat de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva; 49% reprezinta proprietate privata si este administrata de structuri silvice private; 3,28 milioane de hectare apartin statului roman; 2,08 milioane de hectare sunt in proprietatea persoanelor fizice si juridice; 1,75 milioane de hectare sunt proprietate publica si privata a unitatilor administrativ-teritoriale.
In Romania anului 2011, un hectar de padure se vindea, in medie, cu circa 2.000 de euro, iar anul trecut se vorbea de 3.000, chiar 3.500 de euro hectarul. Asta in contextul in care prin Europa rar se mai gaseste de vanzare padure sub zece mii de euro hectarul.
Mai mult decat atat, padurea romaneasca este mai bogata decat cea occidentala: volumul mediu de lemn pe hectar de padure in tara noastra este de 217 de metri cubi, in timp ce media europeana este de 147 de metri cubi, conform unui studiu realizat de DTZ Echinox.
In primele sase luni ale anului, in padurile din Romania s-ar fi taiat ilegal 179.950 de metri cubi de lemn, conform unor date prezentate de Curtea de Conturi. In total, vorbim de un prejudiciu material de aproximativ 8,9 milioane de euro si o paguba asupra naturii care poate fi recuperata in zeci de ani.
\'Am cerut regiei Romsilva, inca din luna martie, sa isi faca ordine in paduri. Conducerea institutiei a demarat in toata tara controale ample la Directii si Ocoale Silvice, rapoartele acestora fiind in curs de finalizare. Eu insumi verific situatia in teren prin sondaje. Le-am cerut aplicarea drastica a cadrul legal existent, iar pe masura ce rapoartele vor fi finalizate, le vom face publice. Din nefericie, actualul cadru legal face dificila sau chiar imposibila luarea masurilor necesare ce se impune\', a declarat ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga – membru al PNL.
Un raport al Curtii de Conturi arata ca taierile ilegale nu sunt infractiuni izolate, ci au devenit un fenomen la nivel national. Reprezentantii Ministerului pentru Ape, Paduri si Piscicultura (MAPP) spun ca in multe zone padurile au fost lasate la indemana hotilor, iar in acest moment exista o stare de anormalitate, o situatie critica care necesita masuri speciale pentru a salva in ultimul ceas padurile din Romania de la procesul de distrugere.
Tot Curtea de Conturi arata ca volumul total al taierilor ilegale din fondul forestier in perioada 1990 – 2011, proprietate de stat si privata, acopera o suprafata de peste 366.000 de hectare. Mai exact, in Romania s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn.
\'Asta inseamna ca Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza taierilor ilegale. Efectele le vedem. Inundatiile sunt efectele acestor taieri ilegale\', a declarat ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.
Intr-un raport realizat de Greenpeace, pe baza raspunsurilor primite de la autoritati, in perioada 2009-2011 s-au inregistrat, in total, la nivel national, 31.456 de cazuri de taieri ilegale de arbori, pentru care s-au dat amenzi contraventionale si intocmit dosare penale, in functie de gravitatea faptei. \'Altfel spus, 10.485 de cazuri pe an si circa 29 de taieri ilegale pe zi. Cele mai multe cazuri de taieri ilegale au fost inregistrate in judetele Arges, Gorj si Prahova, totalizand 11.258 de cazuri in perioada 2009-2011.
Acestea fiind motivele, autoritatile au purces la elaborarea unei noi legislatii pentru exploatarile forestire, considerand ca una dintre principalele cauze ale furturilor de lemn din paduri este legislatia permisiva, care, potrivit organizatiilor de protectia a mediului si reprezentantilor MAPP, a fost modificata de-a lungul anilor astfel incat este indulgenta cu hotii. Noul Cod Silvic anunta salvarea padurilor.
Vor fi patru directii pe care va merge Noul Cod Silvic. Se doreste \'exploatarea rationala a padurilor, apoi inasprirea pedepselor pentru furtul de lemne, gestionarea eficienta si durabila a micilor proprietati si descurajarea exportului\'.
Potrivit reprezentantilor Romsilva, exploatarea va fi facuta de firme specializate, iar lemnul obtinut se va vinde in depozite special amenajate. Una dintre propunerile in noul Cod Silvic este aceea ca administratorul padurii va scoate la licitatie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi scos la drumul forestier, va fi sortat, va fi marcat cu placute cu numar de inregistrare si cu serie si va fi comercializat de catre administrator. Tot administratorul va intocmi avizul de insotire a marfii.
De asemenea, ministrul Lucia Varga spune ca o alta modificare importanta este cea referitoare la capitolul infractiuni, care prevede pedepse penale pentru cei care fura lemne.
\'Vom aplica Codul Penal pentru furtul de masa lemnoasa, asa cum se aplica pentru orice furt. Daca fura cineva o conserva dintr-un supermarket se alege cu dosar penal, insa daca vorbim in acest moment de furtul de lemne, situatia este cu totul alta. Nu vad de ce\', a spus Lucia Varga. Ministrul crede ca prin noul Cod Silvic va stopa cu pana la 70% furtul de lemne.
Insa noul cod silvic, care ar putea fi adoptat chiar in zilele urmatoare, este contestat de proprietarii de paduri. Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva (FPPPR) a atras atentia inca din primavara ca noul cod silvic are mari lacune. Presedintele Bogdan Ioan Tudor Todoran sustine ca proprietarul de padure nu este privit ca un partener responsabil, ci o \'vaca de muls\': impozite pe terenul forestier, impozite pe veniturile din silvicultura, taxe de administrare, taxe de paza, taxe de servicii silvice, taxe de neadministrare, fonduri de mediu, fonduri de regenerare transferate ocolului silvic, si altele. \'Consideram ca nu au fost respectate mai multe prevederi legale in sensul ca proiectul de act normativ nu tine cont de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, cel putin in ceea priveste dreptul la protectia bunurilor\', a declarat Bogdan Todoran.
\'Va rugam sa reluati si sa extindeti procesul de consultare publica – data fiind importanta actului normativ – eventual chiar prin dezbateri judetene sau regionale cu proprietarii de paduri, pentru ca in forma actuala proiectul impiedica exercitiul efectiv al dreptului de proprietate si se va transforma intr-un esec in a permite exercitiul acestui drept\', mai spune presedintele FPPPR, Bogdan Todoran.
Publicat de:
Joi, 03 Octombrie 2013 - 08:03 AM
 

Codrul, frate doar cu romanul descurcaret si conectat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu