20 Feb 2019 - 06:36       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: HARTA PADURILOR DEFRISATE
   Tipărire
Capital Lemnul recoltat din pădurile României, țară care în ultimii 75 de ani și-a redus cu 15% suprafața pădurilor, a atins în 2012 un volum record de 19 milioane de metri cubi, adică maximul ultimilor 23 de ani.

Comparativ cu 2011, creșterea este de 2% însă fașă de anul 2000, când volumul recoltat de lemn s-a ridicat la 14,284 milioane mc, avansul este de 33%. De asemenea, față de 1990, când s-a recoltat un volum de 16,64 milioane mc, creșterea este de 14%. Ani buni pentru recoltarea lemnului au fost și 2007 și 2011, când au fost consemnate niveluri record de 17,082 milioane mc și, respectiv, 18,7 milioane mc, potrivit Agerpres. Județele în care se taie cel mai mult lemn sunt și cele mai bogate în astfel de resurse, aproape 50% din ceea ce s-a recoltat anul trecut provenind din zona de Nord Est - 28 % (Bacău, Botoșani, Iași, Suceava, Neamț și Vaslui) și din zona Centru - 22% (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu). Din regiunile Nord-Vest au fost recoltate - 13%, din Vest - 12%, Sud - 10%, Sud-Vest - 8% și Sud-Est - 7%.Conform silvicultorilor, Suceava este județul din care se recoltează cel mai mult lemn, cantitatea echivalând cu recolta cumulată din 20 de județe. De altfel, în Suceava se află unele dintre cele mari companii de exploatare a lemnului din Europa. După Suceava urmează județul Neamț, împreună, cele două județe asigurând aproape un sfert din producția națională de

Cu toate acestea, în ultimii ani recoltarea lemnului a iscat numeroase controverse pentru că unii specialiștii spun că încă nu a fost atins potențialul, estimat la 20 și chiar 25 de milioane de metri cubi, iar alții afirmă că se taie prea mult din pădurile țării și nu se mai pune nimic în loc, provocările actuale din sectorul forestier fiind extrem de diverse față de ceea ce se întâmpla în urmă cu 30 - 40 de ani, când cerințele erau mult mai restrânse și erau strict legate de exploatarea lemnului, potrivit Agerpres. În România există aproape 6,4 milioane de hectare de pădure care acoperă 27% din teritoriul țării, iar aproximativ jumătate din această suprafață, 3,2 milioane hectare, este deținută de statul român, care o administrează prin Regia Naționale a Pădurilor (RNP) - Romsilva. Restul este deținută de proprietari privați, printre care se numără primării, asociații, proprietari individuali și instituții precum Biserica Ortodoxa Româna (BOR).

În ultimii ani, administratorul pădurilor de stat nu a exploatat întreaga masă lemnoasă programată, volumul situându-se doar în jurul valorii de 9,5 - 9,7 milioane mc, cel puțin o cantitate similară fiind tăiată anual din pădurile private. De altfel, jucătorii implicați în exploatarea lemnului din pădurile de stat sau private afirmă că potențialul de exploatare nu poate fi atins întrucât există zone inaccesibile din cauza lipsei infrastructurii. În România exista porțiuni de pădure cu copaci de peste 100 de ani, care, însă, nu pot fi exploatați pentru că nu se poate ajunge la ei, neexistând drumuri forestiere. Cu toate acestea, în ultimii ani au existat discuții aprinse cu privire la modul în care se face aceasta exploatare a lemnului.

Potrivit reprezentaților Romsilva, obținerea unor certificări internaționale pentru pădurile din România dovedește nu numai un management responsabil în gestionarea pădurilor, dar contribuie și la creșterea valorii lemnului vândut din aceste păduri, cu procente cuprinse între 5 și 20%. La ora actuală, în România, sunt peste 2,5 milioane hectare de păduri certificate.

Din datele Asociației pentru Certificare Forestieră reiese că aproximativ 37% din suprafața totală forestieră a României este certificată ca fiind administrată responsabil. Astfel, suprafața forestieră totală certificată este de 2.386.535,4 hectare, echivalentul a circa 37% din suprafața totală forestieră a României, respectiv 6,37 milioane hectare. Prin comparație, în Europa, suprafața totală certificată ajunge la 74.632.293 hectare, respectiv 42,23% din totalul certificat.

În ultimii 23 de ani, interesul și importanța guvernanților față de păduri și împăduriri, indiferent de coloratura politică, pot fi analizate urmărind fondurile alocate acestei activități. În general, politicienii se angajează să împădurească sute de mii de hectare într-un ciclu electoral, chiar peste un milion de hectare, însă finanțarea alocată în acest sens este extrem de mică.

Programul Romsilva din ultimii ani prevedea împădurirea a circa 16.000 - 18.000 de hectare, din care în jur de 6.000 hectare plantări efective, sumele alocate depășind sute de milioane de lei. Numai în acest an, Romsilva a alocat peste 100 de milioane de lei pentru împădurirea unei suprafețe de 3.720 de hectare, bani provenind în totalitate din fonduri proprii. Din păcate, prin legile retrocedării, terenurile au ajuns la proprietari, care nu sunt încă conștienți de importanța menținerii acestor păduri și urmăresc doar venituri și profituri imediate.

Din datele statistice reiese că partea sudică a țării este cea mai critică din punct de vedere al gradului de împădurire, de numai 8%, pentru că aici, regimul pluviometric este destul de redus și asistăm la schimbări climatice, cu temperaturi foarte ridicate și o scădere a apei freatice în această zonă. În aceste zone trebuie aduse specii autohtone care pot să se adapteze mai bine acestor cerințe ecologice, una dintre acestea fiind stejarul.

Pădurile României ocupă 6,7 milioane hectare, respectiv 26,3% din teritoriul țării. După acest procent, România se situează pe locul 12 în rândul țărilor din Europa și sub procentul mediu de 31% cât reprezintă pădurile din suprafața totală a Europei. Pe zona de munte se înregistrează un grad de împădurire de circa 70 de procente, față de 60% anterior, iar în zonele de deal procentul a crescut de la 30% la 35-36%.

La nivelul Uniunii Europene, gradul de împădurire este, în medie, de 33%, deși sunt țări precum Austria și Germania cu un grad de peste 40%. Țările nordice dețin procente de împădurire de peste 80%.
Publicat de:
Marți, 01 Octombrie 2013 - 08:34 AM
 

HARTA PADURILOR DEFRISATE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu