19 Aug 2017 - 14:07       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE




Silvicultura: In 2015, poate avem trufe de cultura la Prejmer
   Tipărire
Buna ziua Brasov Primele ciuperci au fost plantate acum doi ani, intr-o padurice de stejari si alunii creata special.

Despre productie in sine se poate vorbi insa dupa 5 ani


300 de euro bucata si 10.000 de euro kilogramul. Acesta este pretul trufelor, ciupercile pentru care, in strainatate, se organizeaza licitatii unde cele mai de soi restaurante platesc sume exorbitante. Trufele nu sunt doar foarte scumpe si sofisticate, dar sunt si foarte greu de gasit. Doar niste caini special antrenati pot da de urma lor sub pamant, si asta doar daca au noroc. Cercetatorii brasoveni spera sa aiba bafta la Prejmer, unde testeaza primele loturi cu trufe de cultura.

Totul incepe
in laborator
Mai intai se cresc puieti de arbori despre care se stie ca sunt in simbioza perfecta cu trufele: stejari si alunii.
Radacinile lor trebuie sa fie sterile, adica sa nu fie contaminate cu alte specii de ciuperci care ar impiedica dezvoltarea trufelor. \"Trufele pe care le primim de la asociatiile specializate care se ocupa cu colectarea trufelor, le punem in contact cu acesti puieti si asa obtinem puieti micorizati cu ce dorim. Avem tubera esticum, adica trufa de vara, cea care e cea mai raspandita in zona noastra, iar acesti puieti vor fi plantati apoi in plantatii speciale care au ca scop obtinerea de trufe\", a explicat Dan Chira (foto), cercetator Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Brasov.
Cand puietii sunt gata sa fie plantati, unul din secrete este sa nu fie pusi in padure, acolo unde ar putea avea contact cu alte specii de ciuperci care nu ar permite trufelor sa creasca in voie. Primul lot a fost insamantat in urma cu doi ani la Prejmer, intr-un lot arabil. \"Noi speram sa vedem cum se comporta acesti puieti si cum va fi cu productia de trufe, cand va aparea. De regula se spune ca o productie relativ bunicica se obtine dupa 5 ani\", a precizat cercetatorul.
O trufa mai mica,
60 - 70 de euro
Pretioasele trufe, chiar si cele de cultura, nu se pot gasi decat cu ajutorul unor caini special antrenati. Ei simt mirosul cand trufele sunt complet maturizate si asa sunt gasite. Pentru cautarea lor se mai folosesc si porcii, insa acestia sunt mai greu de dresat. Peste tot in Europa, dar si in Romania, vanatoarea de trufe este o afacere profitabila. Restaurantele de lux platesc bani grei pentru ciupercile care cresc sub pamant. \"O trufa mai mica sau cele care au fost muscate de porc sau caine costa mai putin, trufele categoria 3, cum e aceasta, undeva 60-70 de euro, o trufa mare poate sa ajunga si la 300 de euro\", a declarat Ioan Florescu, maestru bucatar.


Ciuperca - condiment
Tocmai pentru ca sunt foarte scumpe, sunt folosite de bucatari mai ales pentru a condimenta anumite feluri de mancare. \"Trufele, datorita faptului ca emana un miros volatil, se pot rade chiar crude deasupra preparatului fierbinte. Sau poate fi incalzit uleiul la o temperatura de maxim 50 de grade, atunci ele emana un miros placut\", ne-a impartasit maestrul bucatar. Cercetatorii brasoveni sunt convinsi ca pe loturile insamantate de ei vor avea o productie foarte buna de trufe, astfel ca vor putea trece la culturi mari, de unde sa se recolteze cantitati mari din pretioasele ciuperci.
Publicat de:
Joi, 16 August 2012 - 08:19 AM
 

In 2015, poate avem trufe de cultura la Prejmer | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu