20 Feb 2019 - 06:37       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: Lemnul romanesc, un lux. Barbaria cu care s-au taiat padurile nu tine cont de lege
   Tipărire
Antena 3 Imediat ce vine frigul, taietorii de lemne sunt mai activi ca oricand.

Lemnul romanesc se vinde la preturi incredibile, chiar si cu 800 de lei, metrul cub. Pentru unii e o super-afacere, care nu tine cont de lege si care se apara cu bata-n mana. In goana dupa profit, se taie la intamplare. Bustenii verzi si grosi ajung in fabricile de cherestea. Ceilalti, in sobe. Asa se face ca Romania a pierdut intr-un secol mai bine de jumatate din paduri.

Un brad, ajuns in 20 de ani la maturitate, e doborat in doar cateva minute. Pe proprietarii de paduri nu-i intereseaza, insa, asta. Ei fac altfel de calcule. Un singur transport de lemn valoreaza 100.000 de lei. Iar pe sosele, la fiecare cinci minute dai peste un tir incarcat ochi cu busteni.

Afacerea cu lemn e una banoasa si la limita legii, asa ca discretia e regula de baza. Iar cand aceasta regula e incalcata... se trece la intimidare.Sunt doua Romanii, una in care lemnul e sursa de profit pentru proprietarii de paduri, si o alta in care lemnul e un lux, pentru oamenii de rand.

In fiecare ora, in Romania sunt defrisate 3 hectare de padure. Asta inseamna ca, in fiecare an, peste 10.000 de hectare sunt rase de utilaje.
Publicat de:
Marți, 13 Noiembrie 2012 - 08:21 AM
 

Lemnul romanesc, un lux. Barbaria cu care s-au taiat padurile nu tine cont de lege | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu