23 Feb 2019 - 16:07       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Mediu: Ministrul pentru Ape si Paduri: Trebuie respectata legislatia in aprobarea proiectului Rosia Montana
   Tipărire
Money.ro Lucia Varga, care conduce Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura din cadrul Ministerului Mediului, nu a avut de avizat proiectul de lege care reglementeaza proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, aprobat de Guvern in sedinta din 27 august si inaintat Parlamentului.

"Am formulat niste observatii. Sper ca, odata ajuns in Parlament (proiectul, n.r.), sa pot spune mai multe", a declarat Lucia Varga.
 
"Consider ca aceasta lege este una speciala care da derogari\", mai spune Varga, aratand ca aprobarea proiectului minier ar trebui conditionata de respectarea legislatiei existente in care au fost transpuse directivele europene in domeniu. "Trebuie sa respectam ad literam directivele europene\", subliniaza ministrul delegat.
 

Totodata, ea considera ca \"principiul precautiei trebuie sa primeze\" in luarea unei decizii, cunoscandu-se faptul ca \"proiectele miniere au un impact semnificativ asupra mediului\", si ca trebuie cantarite beneficiile economice si sociale, pe de-o parte, si costurile de mediu, pe de cealalta parte.


Ministrul Lucia Varga a mai precizat ca departamentul pe care il conduce va trebui sa emita mai multe avize, precum cel de gospodarire a apelor si cel de extragere din fond forestier, in vederea aprobarii proiectului minier.
 
 
\"Se analizeaza daca se vor emite sau nu, in functie de legislatia existenta\", a mai spus Varga.
 
 
Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania a fost initiat de Ministerul Mediului (ministrul Rovana Plumb), Ministerul Culturii (ministrul Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (ministrul delegat Dan Sova) si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (presedintele Gheorghe Dutu). Totodata, documentul fost avizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (viceprim-ministrul Liviu Dragnea), Ministerul Agriculturii (ministrul Daniel Constantin), Ministerul Finantelor Publice si Dezvoltarii Rurale (viceprim-ministrul Daniel Chitoiu si ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea) si Ministerul Justitiei (ministrul Robert Cazanciuc).
 
 
Dupa aprobarea proiectului de lege de catre Guvern, din 1 septembrie, au inceput sa aiba loc proteste in Capitala si alte mari orase din tara, vizand retragerea acestuia si respingerea proiectului minier. La Bucuresti, protestele s-au desfasurat pana acum opt zile la rand, fiind blocate temporar bulevarde si piete de catre manifestanti.
 
 
Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, ca el considera ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind ca sentimentul public contrar e mai important decat datele tehnice.
 
 
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca, avand in vedere pozitiile exprimate de grupurile politice, solutia in cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi si la Camera Deputatilor.
 
 
Potrivit proiectului de lege, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania rosia Montana Gold Corporation \"este de utilitate publica si de interes public national deosebit\".
 
 
Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.
 
 
Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
 
 
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de \"exploatare cu noi standarde de mediu\" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
 
 
Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.
Publicat de:
Marți, 10 Septembrie 2013 - 08:24 AM
 

Ministrul pentru Ape si Paduri: Trebuie respectata legislatia in aprobarea proiectului Rosia Montana | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu