26 Iun 2017 - 06:29       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE




Fapt divers: Mistretul de casa, afacerea de aur a taranilor
   Tipărire
Evenimentul zilei Animalele salbatice sunt crescute de sateni in libertate. Carnea lor este de doua ori mai scumpa decat a porcilor domestici, iar cheltuielile sunt la jumatate.

Hunedoreanul Ioan Nasta, din Cucuis, se ocupa de mistreti de aproape sase ani. Omul e multumit ca nu trebuie sa le dea prea multa atentie. Ii lasa liberi prin padurea din jur si nu le duce grija: cuminti, se intorc seara acasa sau cand trebuie sa manance. „Doar iarna, cand este mai frig, ii tin intr-un fel de tarc”, incearca sa ne convinga el. S-a ocupat de cand se stie de zootehnie in satul Cucuis, dar niciodata nu i-a iesit profit.

Taranul crede ca acum sase ani a dat de ideea salvatoare. I-a sug rat-o un german stabilit in Romania, cand s-au intalnit: „Am inceput sa ma plang ca nu-mi iese deloc. Cat cheltuiam, tot atata scoteam. Uneori si mai putin. Cum ma plangeam, neamtul mi-a spus sa incerc sa vand ce nu se mai gaseste in alta parte. Mi-a spus sa cresc mistreti.”
Peste vreo doua trei luni, fermierul a avut noroc: „Am vazut in targ trei pui de porc mistret. Imediat mi-am amintit de sfatul neamtului. Am vrut sa cumpar doar unul, dar in cele din urma i-am luat pe toti trei si mi-am lasat toate economiile.”
Un porc matur, 2.200 lei
Acum, Ioan Nasta are in micro-ferma sa in jur de zece mistreti. „Am avut si 15. Mereu vand. Am doua scroafe, un mistret mare - pastrat mereu pentru imperecheat - si sapte purcelusi pe care deja i-am vandut. Scroafele nasc cam de doua ori pe an. Maximum 15 pui dau la nastere amandoua. Imediat cum ii nasc am oferte sa-i vand. Chiar si aseara m-a sunat o persoana”, ne mai spune mandru crescatorul.
Cam 100 de euro costa un pui si in jur de 2.200 de lei un porc matur, care ar cantari 200 de kilograme. „Am unul in curte de 300 de kilograme, pe care il tin de prasila. Cam in doi ani ajunge un mistret la 300 de kilograme”, explica Nasta.
Mananca putin si cresc repede
Hunedoreanul e multumit ca mistretii cresc mult mai repede decat un porc obisnuit si mananca de doua ori mai putin; „Un porc obisnuit ma costa cam 450 de lei pe an ca sa-l cresc, un mistret maximum 200 de lei”. Micro-ferma din satul Cucuis merge ca pe roate. „Doresc sa ma extind. Sa am si mai multe animale. Sau 
 poate sa incep sa incrucisez porci obisnuiti cu cei salbatici. Deja am facut asta cu un exemplar si carnea este mult mai buna. Voi mai incerca la primavara”. Mai la nord, in judetul Bihor, Sergiu creste si el porci mistreti, impreuna cu tatal lui. Spera sa scoata cat de curand profit.
Ideea salvatoare: „Neamtul mi-a spus sa incerc sa vand ce nu se mai gaseste in alta parte”
Avantajele mistretului
O explicatie pentru care carnea de mistret are un pret de cel putin doua ori mai mare decat carnea de porc obisnuita este lipsa colesterolului. Conform unor studii ale asocietiei internationale Inter Pig si recunoscute de crescatorii autohni, se obtine un porc de 100 de kilograme cu un pret total de 100 de euro, in care intra: costul furajelor - 65 euro, taxe, impo - 10 euro, forta de munca - 10 euro, costul energiei - 5 euro, intretinere - 3 euro, costuri veterinare -5 euro si costul prasilei - 2 euro. In schimb, asa cum ne-a explicat Ioan Nasta, un mistret mananca de cel mult 200 de lei (in jur de 45 de euro), la care se adauga costul avizelor medicale pentru ca, in rest, fiind animale salbatice nu au nevoie de atentia omului. Pretul carnii de porc a ajuns la 6,8 lei/kg, dar este vanduta de producatori si la 5 lei/kg. In schimb, carnea de mistret, desi nu are un pret reglementat, costa in jur de 10 lei/kg.
Scroafa care s-a imperecheat cu un porc salbatic
Hunedoreanul Ioan Nasta mai spune ca mistretii sunt foarte cuminti si nu a avut parte de niciun incident. Toate animalele sunt controlate de veterinar si primesc avizele de sanatate. „ Acum doi ani am vandut un exemplar de aproape 300 de kilograme unei gradini zoologice din tara. Cand au venit sa-l ia, au vrut sa-l tranchilizeze. Au ramas muti de uimire cand am condus animalul in cusca special pregatita. Nu le venea sa creada ca porcul mistret nu ma ataca”, a povesteste crescatorul.
Mai spre est, un alt fermier creste porci mistreti. Este vorba de Gheorghe Patriche din judetul Neamt. In localitatea Izvoarele, fostul crescator de vite are pe cei 5.000 de metri patrati de langa gospodarie sase scroafe si doi vieri: „Prin 2007 am cumparat o scroafa din targul de animale de la Bicazu Ardelean. Cand a nascut, am avut o surpriza: se imperechease cu un mistret. Toti puii semanau cu cei de porc salbatic.“
Animalele sunt tinute in libertate si sunt hranite cu alimente cat mai naturale: „Le dau porumb, alte cereale, sfecla furajera, dar in stare cruda, nu le fierb nimic“. Fermierul a renuntat la vaci din cauza pretului mic oferit de procesatori. De altfel, hambarul unde erau crescute vitele este, acum, acoperisul mistretilor.
Publicat de:
Marți, 22 Ianuarie 2013 - 08:51 AM
 

Mistretul de casa, afacerea de aur a taranilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu