12 Dec 2017 - 00:38       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE




O destina?ie mai putin cunoscuta, dar care merita vizitata. Cea mai veche pastravarie din Moldova
   Tipărire
România liberă In cei 61 de ani de func?ionare, in Lepsa au fost crescute peste 600 de tone de pe?te

.  Sta?iunea Lep?a este perla turismului montan vrancean, ce cuprinde cascada Putnei, rezerva?ia Cheile Ti?i?ei, rezerva?ia dendrologica ?i floristica Lep?ule?, Parcul Natural Putna. Locuri de o frumuse?e ce i?i taie respira?ia.Infiin?ata inca din 1955, pastravaria Lep?a este cea mai veche din Moldova si, implicit, un obiectiv turistic de top pentru jude?ul Vrancea. Aceasta unitate, aflata in subordinea Regiei Nationale a Padurilor - ROMSILVA, are o capacitate de 9-10 tone de pastrav pe an, iar exemplarele crescute aici sunt vandute restaurantelor importante din intreaga ?ara, dar ?i pensiunilor din zona.La Lep?a exista 19 bazine ?i o maternitate, unde sunt ?inu?i puie?ii de pastrav, acum numai din specia curcubeu. Pana in anul 2000, la Lep?a erau crescu?i ?i puie?i din specia indigen, care erau mai apoi elibera?i in apele rapide de munte. In ultimii 20 de ani intreaga responsabilitate a cre?terii pastravului a avut-o ?i o are inginerul specialist in salmonicultura Lenu?a Neagu. Dar cantitatea de 9-10 tone pe an care este produsa aici a inceput sa fie insuficienta, din cauza cererii crescute. In cei peste 61 de ani de func?ionare, pastravaria de la Lep?a a produs peste 600 tone de pastrav curcubeu pentru consum ?i in jur de 12-15 milioane de puie?i din specia pastrav indigen.Un loc de vis in amonte de cascada Putnei\\\'Pastravaria Lep?a a fost reabilitata in ultimii ani din fonduri proprii, fiind refacute doua bazine pentru puiet. Avem o produc?ie constanta de 9-10 tone de pe?te anual, recordul este de 13,6 tone realizat in urma cu ca?iva ani. Dar avem inca probleme cu debitul de apa, care nu este intotdeauna suficient din cauza unei microhidrocentrale construite in amonte de pastravarie pe raul Gre?u. Vara debitul este insuficient, dar ?i apa vine la o temperatura de 24-25 grade Celsius ?i din cauza turbidita?ii produse de microhidrocentrala. Iar noi, de la 22 grade Celsius in sus nu mai putem hrani pastravul\\\', ne-a precizat purtatorul de cuvant al Direc?iei Silvice Vrancea, Titi Olteanu.Pana in anul 2000, la Lep?a era crescuta ?i specia de pastrav indigen care nu era destinata consumului public, ci pentru repopularea raurilor de munte. Acestia erau deversati cu zeci de mii de buca?i, anual in luna aprilie, in apele din zona: Lep?a, Lep?ule?, Ti?i?a, Zabala, Gre?u sau Putna.\\\'Din pacate, dupa anul 2000, o parte din padurile ?i raurile din zona a trecut in administrarea Agen?iei Na?ionale de Pescuit ?i Acvacultura, iar o alta in administrarea Parcului Natural Putna, astfel ca aceste institu?ii nu au mai apelat la noi, Direc?ia Silvica, pentru o populare cu puie?i de pastrav indigen\\\', ne-a mai precizat inginerul Titi Olteanu.Turi?tii care fac drume?ii prin aceste zone mirifice i?i pot opri pasul la pastravarie de unde pot cumpara un pastrav viu, la 25 lei/kg, ca ulterior sa-l poata pregati la pensiunea unde sunt caza?i. O delicatesa specifica zonei este harzobul preparat de localnici, adica pastrav sarat, apoi afumat si pastrat intr-un pat de cetina de brad.  O delicatesa specifica zonei este harzobul preparat de localnici, adica pastrav sarat, apoi afumat si pastrat intr-un pat de cetina de brad. comenteaza /* (c)
Publicat de:
Miercuri, 04 Ianuarie 2017 - 08:10 AM
 

O destina?ie mai putin cunoscuta, dar care merita vizitata. Cea mai veche pastravarie din Moldova | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu