20 Feb 2019 - 06:37       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE




Mediu: Padurea de liliac de la Ponoare - un loc binecuvantat de Dumnezeu
   Tipărire
Financiarul Padurea de liliac de la Ponoare este o rezervatie naturala de tip floristic si peisagistic, situata in judetul Mehedinti, la 4 km de orasul Baia de Arama, pe drumul dintre Drobeta-Turnu-Severin si Targu Jiu.

Rezervatia se afla in apropierea lacului vulcanic Zaton, se intinde pe o suprafata de 20 ha, la o altitudine de 500m si reprezinta unica statiune din tara conservata datorita climatului bland cu influente submediteraneene.

Aceasta rezervatie este situata in zona carstului de platforma al Podisului Mehedinti, intr-o depresiune intramontana, unde apar numeroase ponoare calcaroase. Cele 20 de hectare ale padurii de liliac au fost declarate monument al naturii inca din anul 1965, parte integranta din aria protejata „Geo Parcul Podisul Mehedinti”. In compozitia padurii, pe langa liliac si mojdrean ,care sunt speciile principale, mai apar gorunul, garnita,alunul, paducelul, etc.
Speciile rare floristice: laleaua neagra, visinul turcesc, precum si cele faunistice: vipera cu corn si broasca testoasa o impun mai mult in cadrul rezervatiilor naturale. Aici, cand liliacul infloreste in prima parte a lunii mai, se asterne un covor verde colorat cu nuante de la alb la violet, care imprastie seara dupa apusul soarelui, un parfum deosebit.

Sarbatoarea liliacului se organizeaza anual, in luna mai, si are origini vechi, fiind organizata oficial inca din 1965. Pe scena amplasata in padurea de liliac au urcat de-a lungul timpurilor vestiti interpreti de muzica populara si cunoscute ansambluri folclorice si de dansuri populare din intreaga tara. In ultimii ani, sarbatoarea s-a desfasurat pe parcursul a doua zile.
Nu doar padurea de liliac atrage turistii in acest colt mirific al zonei de nord din Mehedinti, ci si multe alte frumuseti care sunt catalogate drept monumente ale naturii, unice in Europa.

De exemplu, Podul lui Dumnezeu, care s-a format prin prabusirea unui perete al Pesterii Bulba. Deasupra pesterii si a podului se afla un deal plin cu formatiuni carstice, intre care “lapiezurile ingropate”( incretituri calcaroase)  alcatuiesc Campul Afroditei si Campul Cleopatrei, la altitudini de pana la 600 de metri.
La cealalta iesire a pesterii  intalnim Lacul Zaton, un lac de origine carstica si care, avand legatura cu sistemul hidrografic al pesterii, este cand plin ochi, cand pustiu si crapat.

Padurea de liliac Ponoarele este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oltenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.
Publicat de:
Joi, 19 Septembrie 2013 - 07:57 AM
 

Padurea de liliac de la Ponoare - un loc binecuvantat de Dumnezeu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu