24 Mai 2019 - 05:08       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Silvicultura: Romania este in flacari. Din cauza secetei, vegetatia uscata s-a aprins in aproape jumatate din tara
   Tipărire
Libertatea Din cauza secetei care parjoleste Romania de peste trei saptamani, vegetatia s-a uscat si a devenit aproape la fel de inflamabila ca benzina.

Adica ia foc intr-o secunda chiar si de la o scanteie.

Pe acest fond, in tara noastra s-au inregistrat peste 12 incendii - unele izbucnite natural, dar cele mai multe provocate de mana omului - cel mai puternic fiind in Bucegi, unde padurea Casei Regale arde de o saptamana. Desigur, aceste incidente au prins autoritatile pe picior gresit. La Busteni, de pilda, in lipsa de elicoptere de interventie, care erau fie in revizie, fie in reparatii, pompierii au urcat pe jos la cota 1.700 cu sticle cu apa pentru a stinge padurea in flacari - probabil sub privirile amuzate ale caprelor negre de pe stanci. Cand si-au dat seama ca nu e de gluma, autoritatile au gasit resurse pentru a trimite aparate de zbor impotriva flacarilor, inclusiv un avion inchiriat in acest scop de Casa Regala.

A luat foc chiar si ?polul frigului?
Pana acum, focul a cuprins vegetatia in 12 judete si in Bucuresti. Cele mai mari incendii au fost inregistrate in Prahova, Alba, Brasov, Hunedoara si Gorj. Au ars aproximativ 170 de hectare de vegetatie, majoritatea in zona alpina. Straniu este faptul ca seceta prelungita a aprins iarba uscata chiar si in judetele Covasna si Harghita, adica zonele cele mai reci din tara, supranumite ?polul frigului din Romania?. In Harghita au ars saptamana trecuta 75 de hectare de padure, iar in Covasna 3 hectare.
Delta Bucurestiului arde de doua zile


Vegetatia a ars cu putere, ieri, pe marginea Caii Vacaresti / foto: Gabriel Miron
Iarba uscata din zona Vacaresti, in apropierea lacului supranumit Delta Bucurestiului, a luat foc din cauze necunoscute, luni dupa-amiaza. Doua masini ale pompierilor au reusit sa izoleze si sa stinga incendiul care ameninta superpermaketul din imediata vecinatate, dar ieri, flacarile au izbucnit din nou. A fost nevoie de doua interventii in forta ale autocisternelor pentru a potoli flacarile care ?inghiteau? iarba uscata ca in savana africana.
Focarul din Bucegi, ?bombardat? cu sapte tone de apa

Dupa o saptamana de chin cu flacarile, un elicopter a reusit sa stinga focul din Bucegi
Incendiul din masivul Bucegi, care a izbucnit in urma cu peste o saptamana, a fost localizat luni, dupa ce un elicopter a aruncat aproximativ sapte tone cu apa peste zona cuprinsa de flacari. Pentru ca pe viitor sa fie evitata extinderea unor astfel de incendii, autoritatile au anuntat ieri ca Guvernul va aloca fonduri pentru achizitionarea unui elicopter sau repararea elicopterelor aflate deja in folosinta Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), aparate de zbor care sa fie folosite in situatii de urgenta. (Cristi Neacsu)

In primele zile ale incendiului din Bucegi, autoritatile au crezut ca pot stinge flacarile carand apa cu sticlele, pe jos (foto mic)
ISU a interzis focul deschis
Seceta prelugita a uscat vegetatia in cea mai mare parte a tarii. Desi este vara, Romania nu mai e verde, ci galbena, de la iarba care ?a imbatranit? prematur. Acest lucru este foarte periculos, pentru ca multi oameni sunt tentati sa dea foc acestei vegetatii, dupa un obicei vechi, care spune ca cenusa ierburilor uscate ingrasa pamantul. ?Este interzisa utilizarea focului deschis in locurile cu pericol de incendiu, in zonele afectate de uscaciune avansata, precum si pe timp de vant?, ne-a spus Daniel Vasile, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Publicat de:
Miercuri, 25 Iulie 2012 - 08:01 AM
 

Romania este in flacari. Din cauza secetei, vegetatia uscata s-a aprins in aproape jumatate din tara | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu