20 Feb 2019 - 06:29       


 
Navigator 

Căutare 


Advertising. 

 

 

 

Căutare GOOGLE
Vânatoare și pescuit: Ursii au dat iama in gainile familiei fostului ministru Attila Korodi
   Tipărire
Curentul Mai mulți urși care coboară în fiecare noapte în stațiunea Băile Tușnad, în căutare de hrană, creează mari probleme localnicilor, printre păgubiți fiind și tatăl fostului ministru al Mediului Attila Korodi, căruia urșii i-au mâncat găinile din gospodărie.

Urșii coboară în fiecare noapte la punctele de colectare a gunoiului menajer din stațiunea Băile Tușnad, județul Harghita, în căutare de hrană, fapt neobișnuit în anotimpul rece, când este perioada de hibernare. Grilajele metalice care le îngrădesc nu constituie un obstacol, dar urșii intră și în gospodăriile oamenilor, omorând animale și păsări.
Primarul stațiunii Băile Tușnad, Albert Tibor, susține că urșii au fost văzuți chiar și ziua.
"De la mijlocul lunii decembrie a apărut în stațiune o ursoaică cu trei pui de doi ani și o sută de kilograme fiecare; vine și ziua și noaptea. Ea și puii ei au fost văzuți cel mai des, însă mai sunt și alți urși care coboară din pădure și fac pagube foarte mari", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul stațiunii.
Urșii au intrat și în gospodăria lui Korodi Adalbert Attila, tatăl fostului ministru al Mediului și actual deputat Attila Korodi. Anul trecut, urșii i-au mâncat 24 de găini, iar în urmă cu câteva zile și ultimele 15 pe care le mai avea.
"Când am venit să dau de mâncare la găini, era dezastru, numai pene și sânge peste tot. Poarta era deschisă, parțial ruptă. Și gardul era distrus pe o lungime de 5-6 metri. Trăiesc în Băile Tușnad de peste 40 de ani, dar așa ceva nu am mai văzut, ca urșii să umble iarna, în loc să hiberneze", a povestit Korodi Adalbert Attila.
Alți localnici, care trăiesc în apropierea gării, au povestit și ei despre atacuri ale urșilor.
"Urșii au sărit peste gard, au smuls burlanele, apoi au intrat în cotețele păsărilor și au mâncat opt găini. La iepuri nu au putut ajunge, că peste tot în curte am pus scânduri în care am bătut cuie, să calce pe ele", a spus Balint Andras, adăugând că vecinului său urșii i-au omorât puii, iar cu porcul din gospodărie "au plecat la subraț, ca să aibă provizii".
Localnicii spun că au încercat să alunge urșii, dar animalele nu se sperie, fiind obișnuite cu oamenii.
"Am strigat la ei, am bătut în table, am aruncat după ei cu lemne, pietre, chiar și cu petarde, dar degeaba, nu se sperie de om deloc, sunt învățați, stau la câțiva metri de om și așteaptă mâncarea, că sunt obișnuiți să primească ce le aruncă turiștii", a afirmat un alt localnic.
La Primărie au fost depuse mai multe plângeri în acest sens.
Primarul stațiunii a cerut sprijinul pădurarilor și al inspectorilor de la Agenția de Protecția Mediului (APM), care pot solicita relocarea urșilor ce reprezintă un pericol pentru oameni.
Monitorizarea ursoaicei din Băile Tușnad și a celor trei pui ai ei a început săptămâna trecută și va dura cel mai probabil până la sfârșitul lunii, după care se va lua o decizie privind eventuala relocare a animalelor.
"A început monitorizarea și cu ajutorul pădurarilor din zonă încercăm să furnizăm informații clare celor de la Garda de Mediu, care au obținut anul trecut avizul pentru relocarea a cinci exemplare din zona Băile Tușnad, despre traseele urșilor care coboară în stațiune, intervalele orare în care își fac apariția, locurile frecventate de aceștia. Sperăm să putem rezolva mutarea ursoaicei și a puilor într-un alt fond forestier, departe de așezările umane", a precizat șeful Serviciului Deșeuri și Arii Protejate din cadrul APM Harghita, Both Jozsef.
Urșii din Băile Tușnad reprezintă un pericol nu numai pentru localnici, ci și pentru turiști, întrucât ajung în zona gării CFR, pe aleile centrale și în parcul stațiunii.
Potrivit evaluărilor, în pădurile din Harghita trăiesc între 900 și 1.050 de urși.
Publicat de:
Luni, 21 Ianuarie 2013 - 08:37 AM
 

Ursii au dat iama in gainile familiei fostului ministru Attila Korodi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
 
 
Acces...

Ziarul personal  Interceptor   Universul padurii   Consumator online   Fundatia rel=   Editura rel=   Panorama rel=   foto zp  as info  consulat uruguay   buzu